Защо жените крият своята сексуалност?

През миналия век, швейцарският психолог Карл Юнг, въвежда в психологията понятието „сянка“ – неизменна част от нашата психиката.

Простичко казано, сянката може да бъде обяснена така:  Някога сме показали желание, интерес  или сме проявили поведение към нещо, което е било жестоко осъдено от някой. Възможно е и без да сме  сторили нещо конкретно, да сме чули, че това е нещо лошо, ужасно и отвратително. От страх да не бъдем осъдени или отхвърлени, ние сме избутали несъзнателно това наше любопитство дълбоко в нашата психика. Всички наши нереализирани копнежи от миналото, които по-късно самите отричаме и възприемаме като грешни са нашата сянка. Това не е нещо загубено, то живее в нас и  винаги търси и ще търси начин да излезе на светло, но всеки негов опит да се покаже, ще бъде кастриран от нас, чрез отричане и подтискане.

 

Така например, младо момиче, което в своето детство е слушало, че сексуалните жени за развратници и че никой няма да се ожени за такава жена, че сексът е нещо вулгарно и пошло. То тя ще започне да я заглушава в себе си. Така, сексуалността отива в сянката, в най-скрития ъгъл на съзнанието, там, където никой не може да я види.  Остава скрита за притежателя си, който се срамува и страхува от нея. Тя е като да я има и като да я няма. Понякога ще успее да се покаже, но появата и ще е възприета като „вършене на глупости“, които чакат своето наказание.

 

Как да разберете, дали вашата сексуалност или някаква част от нея се крие в сянка?
Задайте си въпрос: „Какво е моето отношение към cekсуалните жени?“

 

секси жена

Ако си представите образа на максимално проявяваща своята сексуалност жена, как изглежда този образ? Жена, която не крие своето желание и симпатия към мъжете, жена която си позволява да флиртува откровено, не си отказва да изпитва удоволствие, обича секса, любопитна е към експерименти. Представете си максимално преувеличен и ясен образа на такава жена. След като го направите, обърнете внимание какви мисли има в главата ви, какви емоции изпитвате, какви усещания? Има ли осъждане, протест, неприемане, гняв, погнуса?

 

Ако първите мисли са, че това не е сексуалност, а разврат, много е възможно да имате вътрешно неприемане и конфликт с темата. Може би я подтискате с мисли: „За какво ми е?”; „Някой ден може би.”; „Мога и без това.“

 

Върнете се отново към образа на жената и помислете. Кое е онова конкретно нещо, което провокира у вас протест – външен вид, поведение, маниер? Дали е онова, което тя си разрешава, като не и пука за мнението на другите или, че живее за собствено удоволствие. Кое точно? Знаете ли, казват че това което ни дразни в другите, е онова, което ние няма да си позволим да покажем, но много би ни се искало. Но когато собственото „искам“, се срещне с „не трябва“, то се превръща в забрана която спазваме.

 

щастлива жена

 

Какво можем да направим?

 

Като начало, да поиграем малко. Изгледайте филмите на Моника Белучи, особено внимание обърнете на „Малена“. Представете си, че вие сте на мястото на тази жена. Вижте маскимално ясно и подробно, как сте облечена, с каква прическа сте, усмивка, какво е състоянието ви, как се държите. Като за начало, позволете това да се случи във вашето въображение, на нивото на фантазията. Опитайте се да го направите, без осъждане или опит нещо да променяте. Облечете този образ като дреха и се опитайте да постоите и поживеете с нея в главата си. Разрешете си да бъдете за малко такава. Ако се е получи, не забравяйте да се поздравите, че сте приели онова, което криете от другите и себе си.

 

Ако обаче не се получава, възможно е вътре във вас да има много болка и страх. Може да правите това упражнение постепенно, като се вживявате само в някои елементи, но ви препоръчвам, често да се връщате към него. Приемането на онова, което крием, на нашата сянка, ни прави цялостни и автентични. Ако я отхвърлим и нямаме  контакт с нея, ставаме безпомощни.

 

Ако желаете да научите повече за себе си, да сте спокойни по отношение на своята женска сексуалност, как да общувате на тази тема с партньор, да имате сексуални хармония, да възпитавате психически здрави деца, заповядайте в терапевтичната група, посветена на женската сексуалност. Повече за предстоящата терапевтична група можете да научите ТУК  https://bit.ly/2Sro3tF