Защо спираме да харесваме нещата в половинката си?

Ако обичате да си похапвате мед и имате на разположение цяло бурканче пред себе си, ще загребете толкова пъти в него, колкото да задоволите апетита си и вероятно ще стигнете до момент на непоносимост да поемете повече. И при връзките се получава нещо такова…

Знаете ли, че това качество на нашия партньор, което ни кара да се влюбим в него и да го изберем за спътник в живота ни, е същото, което след време ни кара да не го понасяме или направо да го зарежем?

Бях безкрайно учудена, когато разбрах това и със следващите редове бих искала най-малкото да ви дам тема за размисъл и да ви предпазя от бъдещи разочарования.

Сигурно ще си кажете, че това е невъзможно и че всичко, което ви е подтикнало към любовта спрямо любимия, е някакъв светъл идеал и именно той няма как да е причината за обратна ваша реакция? Уви, не е съвсем така.

Както обикновено, ще използвам себе си за пример. Ще ви разкажа, кога ми беше най-трудно в брака и кога изплаках най-много сълзи.

Още преди да се омъжа знаех, че искам много сериозен мъж – отговорен, с хубава професия и, макар че по онова време бях доста екстравагантна, исках мъжът до мен да е по-скоро с приличен, дори и скромен външен вид.

Харесваше ми да излъчва тежест и респект, не исках да приказва празни приказки. Разбирате ме, нали? Точно такъв мъж исках и си го получих!

След като отмина меденият месец и заживяхме като семейство, моят сериозен и отговорен мъж ходеше на работа, грижеше се за мен и сина ни, и правеше всичко възможно да живеем добре. Работеше много и се стараеше да задоволи всички мои нужди и желания.

Въпреки усилията му обаче, аз започнах да страдам. Страдах, защото ми доскуча! Та той беше толкова сериозен и вглъбен в работата си!? Имах приятелки, чиито мъже ги разсмиваха с весели истории и вицове, бяха душата на компанията, а моят – обран откъм емоции, само работи…

И какво се получи? Всъщност, качествата му като мъж, които ме накараха да го пожелая за съпруг, започнаха да ме вбесяват.

Той никога не беше душата на компанията, нямаше идея какво да правим в свободното ни време, работеше и мислеше как да работи още и още, видът му беше повече от сериозен, почти винаги бе погълнат от ангажиментите си и често изглеждаше високомерен.

След като осъзнах това, започнах да се вглеждам много повече в хората около себе си, близките ми, приятелите и при тях установих същото.

Имам приятелка, която не е много щастлива във връзката си. Когато я накарах да ми разкаже какво е това, което я е накарало да се влюби в него преди време, тя започна именно с добродетелите, които са я накарали да се влюби в него!

Мъжът ѝ бил много забавен типаж, винаги знаел как да я изненада, организирал партита и пътешествия, имал много приятели и почти всяка вечер била свързана със забавления.

Е, какво да не ѝ харесва, ще кажете? Но тя сподели, че би искала мъжът до нея, да е сериозен, да има бизнес, ако може да си стоят вкъщи, а не всяка вечер да са някъде.

Друга моя приятелка разказваше почти същото – любимият ѝ бил най-грижовният човек, когото познавала! Сутрин винаги я събуждал с кафе, приготвял закуска… Често се случвало да ѝ занесе обяд в офиса, винаги следял времето и я съветвал какво е подходящо да облече и дали да си вземе връхна дреха. Колко мило, нали?

Мило, но друг път! Оплака ми се, че я третира като малко дете и това е започнало да я вбесява.

Сега разбрахте ли, какво имах предвид? Скъпи читатели на HealingWords.bg, погледнете човека до вас и бъдете честни спрямо себе си и спрямо него. Отговорете си кое е това, което ви привлече в него/нея?

Това, което ви е привлякло във вашия партньор, наричаме ценност. За едни тя е постижение и успехи, за други екскурзии и партита, за трети – да обгрижваш някого.

Когато сме влюбени, това са нови неща и изживявания, кото ни се струват интересни и искаме да имаме повече и повече от тях. Точно както в ситуацията с бурканчето медец.

Но в случая, ценността е нещо, на което човек посвещава живота си, така, че помислете си добре, когато правите сериозен избор.

Помислете си добре, дали можете да проявите разбиране към ценността, която е притежание на отсрещната страна и дали ще я желаете до края на дните си във вида, в който той/тя ви я предоставя още в самото начало на вашата връзка.

Обичам ви!