Как „правилно“ да правим секс?

Звучи смешно, нали? Можем ли да се съгласим, че последните години сме атакувани с много послания за това кое е правилно и неправилно. Как е правилно да живеем, да възпитаваме децата си, да се храним, да се държим, да спортуваме, да подреждаме жилището си, да сме успешни и какви ли не още щуротии.

За да не страня от модната тенденцията, реших да посветя този текст на „правилния и неправилен секс“. Дано съм ви полезна в случай, че мислите, че водите „неправилен“ сексуален живот. Често задаван  въпрос е: „Аз искам cеkc по-малко от моя партньор. Как да се справя с това?“. Такива питания идват регулярно от жени, независимо, че са задавани и от двата пола: „ Да не би да аз да го обичам по малко, какво ми е нужно, за да желая партньора“?

дамски ръце

Бързам да ви успокоя, че понижаването на сексуалното желание не е проблем. Първо се опитайте да си отговорите на въпросите:

1.Какво е вашето ниво на cеkcуална потребност?

2.Колко често в действителност имате нужда от секс, каква често и качество на секс са ви необходими, за да се чувствате щастливи?“

Много жени считат пониженото сексуално желание за проблем, защото медиите пропагандират, че жената е длъжна да иска секс по всяко време и навсякъде.

Извините ме за цинизма, но докато мие чиниите и я плеснат по дупето, тя вече трябва да се е възбудила. Още на първата минута след проникването от нея се очаква да изпитва неистови оргазми.

Много пъти съм казвала, че никой, а още по-малко медиите ще се съобразят с нашата индивидуалност. Никой не го интересува какъв начин на живот водим в момента, какво ни тревожи, здрави ли сме, в какви отношения сме, какво ни е необходимо. НЕ, ние сме длъжни да отговаряме на стандарта!!!

Ако обърнете внимание как се случва сексът във филмите, които харесвате, няма да ви изненадам, като ви кажа, че жените в тях винаги са готови за секс и получават оргазъм „от въздуха“. Ако се интересувате каква трябва да е сексуалната жена или каква сексуална богиня да станете, за да привлечете и задържите мъж, вероятно е да  станете тревожни, да понижите самооценката си и най-лошото, да се загубите.

Да желаете или не секс, зависи от много неща.

женско тяло

До голяма степен, нашата сексуална потребност се явява вродена по природа. Онова, което отговаря за нашите желания, сексуален апетит, потребности, наричаме сексуален темперамент. Нищо не е хубаво или лошо. В дългосрочните отношения по-голямата или по-малка нужда от секс е възможнода бъде задоволена, ако при избора на партньор сме постъпили мъдро. Поживели сме заедно година, две преди да вземете решение за нещо сериозно. Както сме оценили общата ни ценностна система, добре е да сме наясно с преценката за нашите предпочитания, както и тези на партньора.

Ако срещнем човек с подобни на нашите нужди, то това е прекрасно, но ако сме с някой, който има 5 пъти повече от  нужда от секс и да се надяваме, че  с времето това ще се промени, малко е вероятно. Това е като да си затворим очите пред онова, което е решила природата.

 

Ако вашият партньор е запален планинар и желае всяка удобна минута да е в планината, а вие като мен предпочитате вместо „Витоша“, „Витошка и ресторантите“, то е възможно да е много сложно да се срещнете.

Или пък, имате партньор, за който времето със семейството не е толкова важно, по-интересни са му лични хобита. Организира ежедневни купони с приятели, а вие обичате семейния уют, това отново може да се окаже доста сложно съжителство. Наистина бихте живели по-спокойно, ако вашите ценности донякъде съвпадат с тези на партньора, в това число и сексуалните. Казвам донякъде защото, ако се покриват изцяло, ще е малко скучно.

 

В  темата за „правилен и неправилен“ секс, или кой има повече или малко по нужда, страдат и мъжете и жените. Ако се съгласите с мен, че сексуалната потребност се явява вродена, то може да бъде доста отчайващо, а аз бързам да ви успокоя. Това, което наистина зависи от вас и вие можете да направите е да създадете определени условия, в които да развиете своята сексуалност до степен, която е приятна и подходяща за вас, да сте на ниво, в което се чувствате комфортно.

Няма точен отговор на въпроса колко често трябва да правим секс. Важно е какво означава за нас секса, как го правим, какъв смисъл влагаме!

Ако все пак имате различни потребности с партньора, но се обичате и цените, готови ли сте да се уговорите как да съвместите различията си. Можете ли да обсъдите как да постъпите, така че да сте удовлетворени взаимно? Всички критики и саркастични изказвания по повод сексуалност и сексуални нужди и предпочитания, със сигурност ще убият любовта и ще задълбочат проблема.

Ако имате различни предпочитания, не означава, че вие не може да се договорите.

Не осъждайте себе си. Не можете да се насилите да направите нещо изкуствено. Не мислете за себе си като за проблемен човек, а се опитайте да търсите вашите варианти на разрешение.

Като във всяко нещо в този живот, хората се различаваме един от друг. Вие харесвате  неща, които за мен не представляват интерес. Така е и в секса. Всеки по своему се нуждае от определена честота и различни варианти на секс. Това е вашата уникалност.

Съгласете се и уважавайте вашата уникалност, за да създадете възможните за вас най-прекрасни сексуални преживявания.

Добре сте дошли в моите терапевтични формати, които ще ви бъдат много полезни ако:

– сексуалните ви отношения страдат

– Съмнявате се в своята сексуалност

 

Повече за следващата терапевтична група, можете да научите ТУК.
ЖЕНСКА сексУАЛНОСТ – ОТ СРАМА ДО УДОВОЛСТВИЕТО! (Терапевтична група) – HealingWords