Някои истини за оргазма

Съществува една тема, около която витаят множество митове, и това е оргазмът.

Ако се доверите сляпо на тези митове, накрая ще се почувствате неуверени или виновни и ще навредите на интимния си живот. Затова ще се опитам да развенчая част от тях и да ви помогна да изградите по-пълноценни отношения с партньора.

Много често хората си мислят, че да свършат едновременно при полов акт е най-великото нещо. Виждат го във филмите или книгите и съответно любопитството, желанието и фантазиите им се пробуждат. Разбира се, напълно е възможно партньорите да получат едновременно оргазъм, но в действителност това се случва рядко.

От друга страна, лично аз не препоръчвам едновременното свършване да се превръща в самоцел, защото – за разлика от мъжкия оргазъм, който приключва с еякулацията, жената е мултиоргазмично същество. Т.е. тя може да изпита множество оргазми, стига да е достатъчно запозната с начина, по който това се случва.

Some people are feeling scared about getting intimate after lockdown. (Getty Images)

Точно затова очакванията към едновременния оргазъм са силно преувеличени – за щастие или нещастие, единият от партньорите в повечето случаи свършва първи.

Но това не означава край на секса, защото няма да е честно спрямо другия партньор и ако се случва хронично, със сигурност ще доведе до напрежение, а впоследствие и до отказ от интимен живот.

Така стигаме до още една тема, за която се носят митове и легенди – женският оргазъм. Той със сигурност не е нещо абстрактно и не е много лесен въпрос за повечето жени. В моите терапевтични групи по женска сексуалност говоря много за оргазма, отделям дни, за да образовам жените.

Важно е да се знае, че за да получи оргазъм една жена, на първо място е усещането за безопасност. Също така, жената се вълнува наистина много от това как изглежда, за разлика от мъжете. В този смисъл приглушеното осветление е добра идея, ако предразполага и успокоява дамите.

man and woman kissing under the sun

Много често ми задават въпроса къде е мястото на новите неща, експериментите и сексуалните игри.

Истината е, че те невинаги са критерий за това жената да получи оргазъм, особено ако се чувства притеснена или неуверена по отношение на тях. Моята препоръка е да се обръща по-голямо внимание на любовната игра, която помага да се намали напрежението, и едва след това да се премине към експерименти. И все пак – хвърлянето в крайности отвлича жената от нейната чувствителност.

Моите клиенти често търсят съвет и по отношение на сексуалните играчки. За мен те са просто един продукт на нашето съвремие, който може да подпомогне интимния ни живот, стига и двамата партньори да са отворени към идеята. И разбира се, сексуалните играчки никога не бива да се ползват, ако хората не са възбудени.

Ако и вие сте готови да изследвате своята сексуалност, да изпитате наслада или да откриете нови възможности за получаване на оргазъм, не спирайте да играете.

Грижете се един за друг и се редувайте да си доставяте удоволствие.  

Желая ви да се насладите на всеки интимен момент с човека до вас!