Какво представялва метода фамилни конселации?

Констелацията е революционен метод, използван от психолози, лекари и консултанти по психология, който подпомага много бързо за появaта на: любов, щастливи взаимоотношения, подкрепа  и състрадателност, здраве, усещане за щастливо ежедневие, откриване на правилна професия или ангажираност, финансово спокойствие.

За кого е подходящ методът?

За всеки, който:

  • има проблем и не може да го разреши, независимо, че се е опитвал многократно;
  • преживява нещо лично и болезнено, което присъства в живота му за дълго време и желае да се раздели с него

Как точно действа метода е трудно за обяснение и възприемане от логичния разум на хората. Той работи с най-дълбоките слоеве на нашата психика, така нареченото несъзнавано, там където ние нямаме достъп и сила да влияем.

Лично на мен, ми беше необходимо много време да се доверя на методиката, независимо, че имах големи ползи, почти веднага след като направих първата си констелация.

Как протича констелацията?

Има няколко популярни начина да бъде направена констелация –  индивидуална или в група.

За мен, най-добрият подход е груповата работа, където преживяванията са много силни и лечебни за всички. Имам клиенти, които категорично отказват да работят в група, поради различни лични причини. В този случай е подходяща  индивидуална работа. За констелация в такъв формат, клиент и аз като такъв, който подпомага констелацията (фасилитатор), използвам констелационен комплект от специални фигури.

Груповата констелация представлява един красив процес, за който са необходими няколко човека, които наричаме представители. Те доброволно участват в констелацията.

Ползата за представителя в констелация е, че почти винаги, това за което е избран е нещо, което засяга него, неговия род и фамилия, нещо което иска да бъде разрешено. От друга страна, се открива невероятна възможност, човекът да изживее много чувства и състояния, които са били чужди за него до този момент. Влизането на представителя в различни човешки състояния и поведения го правят по толерантен към хората и му позволява да ги разбира по-добре, да има яснота, защо те постъпват или се държат по определен начин, което му осигурява възможност да създава пълноценни взаимоотношения.

Важни неща, които е добре да се знаете за метода

Констелациите, осигуряват на човека възможност, да разбере и види истината за проблема си, каква е причината той да продължава да съществува в живота му. Обърнете внимание на трудността, болката или нещо свързано с Вашето здраве. Има ли и друг човек от Вашето семейство, родители, баба, дядо или близък роднина за който казвате, че приличате на него по това. Възможно е дори да не знаете, че съществува такъв.

Препоръчително е  да напишете историята на Вашата фамилия, толкова назад, колкото можете да научите, попитайте всеки, който би могъл да знае нещо за неща свързани с: трудни бракове, последващи такива, разводи, някой, който не е успял да създаде семейство, престъпления, насилие, убийства, самоубийства, ранна смърт (преди 40 години), заболявания включително психични болести, малоформации, рак, диабет, аборти-скрити или явни, невъзможност за зачеване, кражби, някой, който е отлъчен или отхвърлен, хора участвали във война или посветили живота си на някаква кауза, измами с имоти, пари, прелюбодейства, незаконни деца, изоставени деца, изневери, кръвосмешателство, хомосекусалност, емиграция, родители от различни националности или религиозна принадлежност, свещенници в рода или служещи на някаква религия, пристрастеност, тайна, която е трябвало да бъде пазена.

Това е обобщен списък, който може да използвате, когато се интересувате и описвате историята на Вашия род. Ако откриете или научите нещо от изброените, което се отнася за Вашата фамилия, то е добре да знаете, че това влияе с пълна сила и днес, на Вашия живот, независимо, че се е случило назад във времетo. Възможно е да не знаете нищо и да няма кой да попитате, не се притеснявайте, ако е така, в самата констелация ще се изясни причината за Вашето страдание.

В моето семейство е имало убийства, сексуално посегателство върху деца, агресия, изневери, измами, наследствени болести, много смърт и това се прояви в моя живот. Опитът ми показва, че почти всеки род носи много болка и нерешени неща, които предава на своите наследници. Съвсем отговорно споделям мнението, че днес, само чрез метода СЕМЕЙНИ КОНСТЕЛАЦИИ, може да се повлияе на  повтаряемостта на едни и същи тежки и болезнени неща, за да не се случват повече или да се изясни причината на появяването им в даден човешки живот.

Методът не е психотерапия и той не я отменя, в случай, че се налага такава. Той ни дава само една възможност, чрез която да разберем корена на нашите страдания. В последствие ако имаме вътрешната готовност и желание можем да се разделим с тях. Много хорапредпочитат да носят своето тежко бреме и ние сме длъжни да уважим техния избор, можем да повлияем само на собствената си съдба.

Как протичат констелацнионните събирания?

В констелационните вечери правя по две констелации. След приключването им предвиждам време за въпроси, които са важни за Вас. Включвам и работя с другите психологични подходи, които лекуват емоционалната страна на човека, за да подпомогна повече Вашия личен процес.

Моята любима сфера на работа са взаимоотношенията и  аз добре знам, че те са най-трудната тема за много хора. Но в същото време те са тяхната най-голяма и съкровена мечта, да ги имат в живота си истински, честни, любящи. Има много неща, които могат да бъдат казани и направени, за да позволим на любовта да влезе в живота ни, неща, на които никой не ни учи в училище, а често не сме имали и подходящ пример, който да следваме.

Какво е неободимо да направите, за да   участвате в семейна констелация?

Ако сте избрали мен за Ваш констелатор, достъчно е да ми напишете във формата, по-долу, че имате желание за констелация. Опишете с няколко изречения, причината поради, която желаете да напрaвите такава. Аз ще се свържа с Вас и ще ви предложа възможна свободна дата. Цената за лична констелация в група е 100 лева, които можете да платите на място, преди събитието или по банков път. В случай, че искате да Ви издам фактура, не забравяйте да ми предоставите информация за това, както и Вашето ЕГН.

Ако желаете да бъдете представител в констелация, моля да попълните във формата по-долу, описвайки, че искате да бъдете само представител. Това ми е необходимо, за да осигуря достатъчно пространство за Вас и всички, които ще присъстват. Цената за представител е 15 лева, като заплащането може да се извърши по същия начин, както при заявилите лична констелация. Ако вече имате доверие в метода и сте с абсолютна вътрешна убеденост, че трябва да си направите констелация, аз ще съм щастлива да бъда до Вас в този красивия процес наречен КОНСТЕЛАЦИЯ.

Като поемате отговорност за своя живот – от страдащ, да се превърнете в един осъзнато щастлив човек, Вие допринасяте за живота и на Вашите деца, Вашите близки. Давате и своя немалък принос за установяването на един по-мирен свят за всички нас.