Проблемите в удобния брак и връзка

В тази статия искам да ви представя чести проблеми, които срещат различни двойки, които обаче имат много общо по между си. Повечето от тях се оплакват от липса на близост и споделят, че другият е с тях, защото му е удобно. Нека бъдем честни, всички стоим някъде, където ни е удобно, особено аз. На мен ми е удобно мъжът ми да обезпечава достатъчно добре семейството ми, когато аз не мога. Удобно ми е когато го помоля нещо, той да го свърши. Удобно ми е да разходи кучето, да пазарува и какво ли не още.

Предполагам, че на него му е удобно да се прибере и да му сервирам топла храна. Със сигурност му е удобно да си легне на дивана, а аз да му дам чаша вино с мезе. Удобно му е като излезе от банята, да му подам чорапите, да му приготвя храна за обяд в хладилната чанта.

Да, в моят брак ми е адски удобно, но дали се вричаме в другия во веки веков, само заради удобството.

Дали няма още нещо? А как се справяме със случаите, в които не ни е удобно? Какво се случва, когато се сблъскат битът и любовта?
Повечето хора споделят, че битът е виновникът за липсващата близост по между им.

Истината е, че независимо дали ни харесва или не, битът е в основата на задоволяване на първичните ни нужди и практически е невъзможно да живеем без него.

семейство отншения

Аз съм наясно, че организацията на бит и любов се оказва една от най-трудните задачи за много двойки, но ако не бързат да се разделят при първото затруднение, със сигурнсост ще могат да го преодолеят. Споделям ви някои предложения, чрез които може да организирате някои от битовите аспекти с любовта.

Бих искала да започна с нещо успокояващо-проблемите, с които се срещате във връзката си, са същите за повечето от нас. Знам, че едва ли ви е по-леко от това, но поне разбирате, че не сте неспасяем случай. Решението е само едно, вместо да се втурвате към адвокат, който да ви разведе, за да нямате повече проблеми, по-добре да се научите да говорите за тях.

Ето някои основни теми, които пораждат конфликти във връзките:

 • ДЕЦА:
  Много родители смятат, че когато се появят децата, за да отраснат здрави и щастливи, е необходимо да им се отделя много време, да влагат достатъчно пари и сили в тяхното израстване. Независимо от финансовото състояние на двойката, след появата на децата едни от най-често срещаните кавги в младите семейства са парите, а финансовите проблеми са едни от най-големите и стресиращи за нас. Сложността става много голяма, ако двамата родители имат различна представа за ценността на парите, за какво трябва да харчим пари и за какво не трябва.дете
  Идеалният вариант е, преди да се появи детето да сме подготвени за неговото идване. По-просто казано, да се задели известна сума, която да подпомогне двойката след появата на детето, както го правим с доста неща в живота си – почивка, вещи или друго. Едно типично поведение за младите родители е, да купуват най-скъпите и луксозни вещи за бебета и малки деца, както и напълно ненужни вещи.

 

 • СЪВЕТ:
  Ако желаете най-доброто за вашето дете, не влагайте пари в много джаджи, а инвестирайте в отношенията си по всякакъв начин. Станете наистина любящ, подкрепящ партньор и родител. Избягвайте вещите да застават в центъра на вашата ценност. Това е най-доброто, което можете да дадете на децата си.

Моля да бъда извинена, ако прозвуча грубо, но след като всичко е изкупено за децата, идва периодът на школите и кръжоците. Днес децата са записани и посещават какво ли не. Транспортиране и изчакване от всяка извънкласна дейност, отнема много време на родителите. Със сигурност в края на деня, ще липсват сили и желание за разговори и секс.

Това отдаване в развитието на децата, неизбежно води до отчуждаването на мама и тате.

Преценете, дали сега е времето за вашето 4 годишно дете да учи английски или да посещава бесейн на всяка цена. Дали курсовете по грънчарство и аритметика, не отнемат повече на детето, отколкото му дават. Наистина ли вярвате, че ако детето ви посещава всичко, а вкъщи има напрежение, вие сте добър родител?

 • ПАРИ:
  Доходите и разпределението им, е сложна работа за много от нас е основа за много конфликти. В двойката се възприема идеята, че парите са общи, но ако единият носи повече, а другия харчи повече, става доста неприятно.

Това, което създава напрежението е, склонността ни да подценяваме гледната точка на партньора по финансовите въпроси. Ако той не споделя нашите виждания как трябва да се разпределят парите го слагаме в графа стиснат или прахосник. Но ако обърнем поглед към семейството, в което сме отраснали, едва ли ще се учудим много, когато разберем, че нашето отношение към парите е именно такова, каквото е било на родителите ни, а ние възприемаме това за правилно.

доходност, взаимоотношения

Всеки от нас е убеден, че той по-добре знае как да бъдат похарчени парите и как нашият партньор може да спечели повече пари.
Би било прекрасно да можем да обсъждаме всички финансови въпроси без притеснение. Заедно да определяме за какво да харчим пари и какви ще са семейните приоритети.

 • СЪВЕТ:
  Участието на парите в семейството, донякъде ни дават усещане за бизнес отношения с нашия партньор. А всеки бизнес, за да върви, има нужда от оперативки, на които се обсъждат задачи и се вземат важни решения. Такова обсъждане на финансовите въпроси е добре да се случва всеки месец, като в началото на взаимоотношенията е силно препоръчително. Когато разговаряте на вашата семейна оперативка, вие се учите на компромиси и уважение към ценностите както на партньора, така и общия ви бюджет.

 

 • ТРЕТИЯТ В ДВОЙКАТА
  Да, става въпрос за свекървата, тъщата или онзи, който активно участва с помощ или друга активна намеса. Достатъчно гореща тема а съвети, които да помогнат на всички – няма. Ако споменаването на третия ви напряга, то първо вижте в какво точно е проблемът?

Разбира се, че идеалният вариант е, родителите да са възможно най-далеч във всякакъв смисъл, но в реалността, тяхното присъствие е доста осезаемо за много от нас, “дишат ни във врата”, дори и да не спят в съседната стая.

жена комуникация сексолог

Със сигурност ще сгрешим, ако вярваме, че това, което се случва в нашето рождено семейство е образец, който трябва да наложим. То е много ценно е за нас, това ни е изградило като личности, но нашият партньор има същото право да смята за неговото семейство. Повярвайте ми, ние избираме партньора си и се влюбваме в него, защото той е такъв благодарение на неговите родители.

 • СЪВЕТ:
  Необходимо е да се учим да общуваме един с друг, да говорим за това, което ни разстройва и наранява от страна на близките. Заедно да решаваме какво може да се направи, за да не се стига до сериозни и болезнени моменти или пък да са с минимални поражения.
  За всички нас, отделянето от родителите е доста труден процес и изпитание, но това е начин да имаме нашето ново, истинско и уникално семейство.

ЛЮБОВТА И БИТЪТ, МОГАТ ДА БЪДАТ ПРЕКРАСНО ОРГАНИЗИРАНИ, АКО НЕ СЕ ОТКАЗВАМЕ ДА ТЪРСИМ РЕШЕНИЯ ЗА НАШИТЕ ЗАТРУДНЕНИЯ

Повече за това как може да ви бъде от полза работата с психолог и семеен терапевт, можете да научите ТУК