Често задавани въпроси

Какво отличава твоят подход при консултирането на двойки?

Всяка връзка има проблеми, с които трябва да се справи, за да продължи щастливо. Моят брак и двойките, с които работя ме научиха, че проблемите във връзките не са нещо лошо, а прекрасна възможност за създаване на нови, качествени взаимоотношения и съхраняване на любовта.

Когато помагам на хората, които идват при мен, никога не търся виновника, такъв няма.

Обикновено не си позволявам да давам готови решения или отговори на клиентите си. Работим като екип, стремя се да създам максимално честна, прозрачна и защитена среда, в която те да могат да експериментират спокойно и сами да разберат кое е най-доброто за тях.

Независимо че двойките идват при мен с куп затруднения в различни сфери, обикновено избираме една или най-много две и се фокусираме върху  тяхното разрешаване.

Бихте ли работила с мен или с нас като двойка?

За да мога да Ви отговоря на този въпрос, е необходимо да разбера същността на проблема Ви, ако е в зоната на моята компетенция, ще ви предложа да се срещнем и да получа от Вас по-подробна информация, както и да съставим план на нашата бъдеща работа. Ако по време на първите ни срещи аз преценя, че не съм подходящ специалист за Вашата ситуация, ще Ви откажа или ще Ви съдействам с намирането на подходящия за Вас специалист.

          Ако се затруднявате да прецените, дали Вашият проблем е подходящ за мен, можете да ми изпратите имейл, на който аз ще Ви отговоря в три дневен срок.

Кога е добре да потърсим консултация с психолог-психотерапевт?

 Винаги! Ще Ви разкажа накратко кога  най-често хората се обръщат към психотерапевт. Има три вида клиенти, които желаят терапия. Има хора, които се  намират в много тежко, психично състояние, възможно е да са в траур или да са претърпели друга загуба, да са участници в инцидент, да са преживели травма, практически те почти не могат да функционират без психологичната помощ. Други хора идват, за да разрешат някакво затруднение, обръщат се с конкретен въпрос. При мен като психолог-сексолог хората идват да разрешат конкретно сексуално затруднени за себе си или като двойка. Има и един трети вид клиенти, които външно се справят много добре, обикновено имат професия която обичат, общуват с близки хора и приятели, имат хобита или интереси освен това са високо образовани и много интелигентни. Това са хора, чийто живот за мнозина е мечта и всеки би се учудил, ако разбере, че такъв човек посещава психолог. Това са хора, които искат много повече от живота, освен постигнатото те искат да опознаят още по-добре себе си, да разберат защо са такива техните реакции и изборите, които правят, желаят да нямат вътрешни конфликти, те искат да бъдат истински щастливи, по-спокойни и по-уверени. Ето за тези мои клиенти казвам, че за тях терапията е просто още един лукс, към онова, което вече имат. Те са онези, които се отнасят много отговорно към психотерапията, както към всичко в живота си.

 Добре е да знаете, че ако сте решили да посетите психолог-психотерапевт, това ще е един от най-сериозните и добър избор, който ще направите! След този избор Вашият живот вече няма да е същият!

 Да се ангажирате с регулярно посещение при психолог-психотерапевт  е много сериозен ангажимент от Ваша страна свързан с време и средства.

Добре е предварително да знаете, че след терапията, е възможно да се разделите с нещо старо като навици или определени поведения, както и да бъдете готови да посрещнете нови на тяхно място.

   И това звучи добре, всеки ще каже: „О да, да, аз искам нов живот, не искам повече да се мъча, да страдам, готов съм на всичко! Но не може ли по-бързо да се случи, нямам търпение, а време нямам?“

 За съжаление няма „магична пръчка“, която генерално да трансформира човешката психика и всички обещания за бърз резултат са един добър маркетинг за печалба. Всеки качествен резултат идва с постоянство и отдаденост.

И така, ако сте готови за работа с психолог, добре е да бъдете честни, готов/а ли съм за раздяла със старото, готов/а ли съм да се ангажирам с време, мога ли да отделя средства за психотерапия?

Какво е гещалт терапия?

 Гещалт терапията е една от най-популярните в света хуманна и личностно ориентирана терапия. Чрез гещалт терапията човек повишава нивото си на осъзнаване и получава отговори на въпроси като защо съм такъв, защо така постъпвам, какъв живот живея, как създавам взаимоотношения с други хора.

Това, с което се отличава гещалт терапията от останалите направления, е че винаги се има предвид човекът като взаимодействие между него и обкръжаващия го свят, както и се набляга на преживяванията и чувствата на човека в настоящия момент.

        Днес живеем в ултра модерен свят с много предимства и за да бъдем в крак с изискванията му, губим своята чувствителност. Трудно различаваме кои са истинските ни нужди и потребности, а не какви трябва да са. Трудно е да реализираме мечтите си и в същото време да останем спокойни и да създаваме и съхраняваме отношения. Колкото и бързо и интересно да се движи светът, едни от най-важните човешки нужди са любов, приемане и безопасност, което в урбанизирания свят става все по- сложно да се създадат и преживеят.

Гещалт терапията е широкоспектърен метод, който помага за осъзнаването и разрешаването на въпроси свързани с неща от живота като неудовлетвореност, сложни отношения като цяло, затруднения в  адаптирането към нови житейски събития.

Гещалт терапията се ползва освен от психотерапевти, така и от лекари, които лекуват тежки психически нарушения като паник атаки, хранителни разстройства, депресии, зависимости и др.

Едно от най-големите предимства на този метод е, че винаги води към дълбоко себепознаване и осъзнаване, а доброто познаване на себе си  повишава качеството ни на живот.

   Недостатъкът на осъзнаването е в това, че не се случва бързо, няколко срещи не са достатъчни, за всеки човек времето и курсът на терапия са различни. Друга особеност на метода е, че при него няма съвети и готови решения. Опитният гещалт терапевт никога не би казал кое е правилно и кое не, как да се постъпи, как да се живее животът, за да бъде всичко добре. С помощта на терапевта клиентът получава подкрепа в създаване на умение да се движи сам се по своя уникален път и да остава удовлетворен от изборите си. Често хората се питат дали наистина ще им помогне, дали терапевтът е добър?

Понякога се получава първият лекар да назначи правилното лекарство, но има случаи, в които отнема време да намерим подходящият за нас специалист и лечение. Терапевтите с нищо не се различаваме от хората, които работят в сферата на услугите, за един е подходящ един специалист, за друг – друг. Има много неща, които оказват влияние върху положителните и бързи резултати при терапията. Това са личната особеност на всеки човек, определяща готовността му към промяна, настоящи или минали житейските обстоятелства, икономически и социални събития, квалификацията на терапевта и др. В България тепърва се създава култура да се посещава психолог и често хората идват, когато нещата за разрешаване са станали много хронични и болезнено трудни.

 Завършвам описанието с това, че оставам непоправим фен на гещалт подхода като психологична помощ, затова повечето ми специализации по сексология са завършени в гещалт институти.

Цени на консултации:

Индивидуална консултация

Цена за индивидуална консултацията – 100 лева, с продължителност 1 час.

Консултации на двойки

Цената за двойки – 130 лева, с продължителност 1 час и 20 минути.

Заплащането се извършва по банков път или на място в офиса ми.

За консултацията с мен.