Защо да потърсим помощ от психолог и как да го изберем?

  Психотерапевтът или психологът е този човек, с помощта на когото, Вие ще променяте себе си, животът Ви също ще се променя, предполагам разбирате, колко той важен човек за Вас.
Както всички хора, работещи в сферата на услугите, ние не сме подходящи и не можем да допаднем на всеки. Понякога отнема време, да изберете „Вашият човек“.

  Въпросът „Как да си избера психолог?“ днес се чува все по-често. Предлагането на всякакъв вид психологична помощ е голямо и ако човек не отива по препоръка, той може много да се обърка в избора си. За да не се изгубите съвсем в това пространство, можете да си ви от полза следните препоръки:
-Потърсете от различни източници отговор на въпроса- „Какъв трябва да е психологът?“
-Запознайте с метода му на работа и прочетете за него. Разгледайте сайт и присъствието му в социалните мрежи или медии, нужно е да има такива.
-Поинтересувайте се за дипломи, квалификации, както и за годините в които практикува.
-Попитайте за цените на които работи и вижте дали това е приемлив диапазон за Вас.

  Моят съвет е, да не бързате! Отделете време и се запознайте с подробна информация за него, чуйте съвети и се отпуснете. Изборът на психолог е по-скоро интуитивен, отколкото рационален, защото това е избор, в областта на взаимоотношенията, но ние не избираме отношения според цената или историята на човека. Ако нещо Ви подсказва, че желаете да работите с този психолог, доверете се, а в случай, че не се получи, винаги може да го подмените.

Защо да потърсим помощ от психолог-сексолог?

  Когато човек има някакъв проблем, най-нормално е, той да се обърне към конкретен специалист. И ако човек има сексуално затруднение, той би потърсил-сексолог.

  Но тук има един много особен момент. Ако специалистът има образование само като сексолог, но не е психотерапевт, неговата помощ ще е доста ограничена, защото сексуалните преживявания на човек, са свързани основно с психиката и начина му на функциониране като цяло.

  Психологът-сексолог разкрива пред клиента възможности и желание за развитие, което е неизменна част от здравословната сексуалност. Приемането на клиента с неговата болка, емпатичната и безпристрастна позиция, доверието и защитената обстановка, са основни инструменти за работа, в така деликатната тема-секс. Опитът на психолога-сексолог, е безценен.

  Психологът, който е специализирал сексология вече има предимство да разбере човека в неговата цялостност. Онази интимна сфера, която не се презентира външно, но е много важна за всеки. Отстраняването на сексуалното затруднение, създава хармония и щастие в живота на човек.

В България е прието за сексолози да се считат основно лекари с такава специализация, но при тях помощта е само медикаментозно, което не е решение за всяка ситуация. Опитният психолог -сексолог, трябва да има умение да разпознае кога проблемът е за него и кога да препоръча друг специалист.

  Благодарна съм на всички мои учители и клиенти с които израствах и се учих през всичките тези години. Благодарна съм на така благодатната професия на психолог-сексолог, която ми дава възможност да видя радостта у хората, след разрешения проблем.

Искате да ви консултирам като ваш психолог-сексолог?

Искате да ви консултирам като ваш психолог-сексолог?