Проблемите ви се задълбочават, когато чакате да се разрешат от само себе си. Потърсете помощ и се справете с тях

Трудно ви е да споделяте интимните си проблеми с друг човек. Предпочитате да се справите сами. Почти с всички хора е така. Често не говорим дори с партньора си за това какво искаме, изпитваме, от какво се нуждаем. Или ако говорим, то разговорът бързо ескалира и всеки се отдръпва наранен и с усещането, че не е разбран.

Сигурно вече сте усетили, че това е губеща стратегия. Потърсете помощ от специалист. Работата ми като психолог-сексолог е да ви изслушам и да ви подкрепя да намерите правилното за вас решение без да ви съдя. Да ви създам защитена среда за разговор, размисъл и планиране на действие.

Изберете подходящия за вас начин за подкрепа и започнете своя осъзнат път към себехаресване, създаване на пълноценни отношения с любимия човек, умение да разговаряте за своята сексуалност, да я приемате и да се наслаждавате на хубав секс.

Индивидуални консултации

При личностни или сексуални затруднения имате нужда от разговор с опитен специалист, който да опознае проблема ви в дълбочина и да ви помогне да начертаете план за справяне с него.

Консултации за двойки

Всяка хетеро или хомосексуална двойка идва със своята история и се нуждае от различна помощ, но междуличностните и сексуални проблеми всъщност се повтарят и можете да ги решите с професионална подкрепа.

Как да изберете подходящия за Вас психолог

Следвайте тези стъпки:

Потърсете специалист, който се занимава с проблеми като вашите. Ако имате сексуални проблеми или нужда от фамилен терапевт, не отивайте при специалист, който се занимава с депресии например. Търсете психолог-сексолог.

Запознайте се с метода му на работа. Той обикновено е описан в сайта му. Добра идея е да разгледате и всички безплатни материали, които споделя в блога/влога/подкаста си и/или социалните мрежи. Така ще видите как се държи, как разговаря, в каква посока са съветите му и ще прецените дали ви харесва.

Проверете какви дипломи и квалификации има, от колко години практикува. Подобна информация би трябвало да намерите в секция „за мен“ на сайта на специалиста. Съвсем нормално е да го попитате и по време на предварителен разговор или консултация.

! Не на последно място, проверете в какъв ценови диапазон са услугите му, за да прецените дали ще можете да си позволите дългосрочни срещи и терапия, ако е необходима такава.

 

Съветвам ви да не бързате да избирате. Отделете достатъчно време и се доверете и на вътрешното си чувство. Много често изборът на психолог е по-скоро интуитивен, отколкото рационален. Ако нещо ви подсказва, че желаете да работите именно с този специалист, опитайте.

Защо да потърсите помощ от психолог-сексолог

  • Ако имате проблеми в сферата на сексуалността, секса, интимните отношения, това е специалистът, който ще ви бъде най-полезен. Той ви помага да се справите със себе си и да имате пълноценни отношения с партньора си.
  • Психологът, специализирал сексология може да разбере проблема ви в неговата цялост. В България повечето сексолози са лекари с такава специализация, но техният фокус обикновено е върху медикаментозното лечение. А понякога то не е единственото решение или изобщо няма нужда от него.
  • Опитният психолог-сексолог разпознава кога проблемът е в неговите компетенции и кога трябва да препоръча друг специалист. Той заема емпатична, но безпристрастна позиция и създава за вас защитена среда, в която да се изправите пред своите страхове и тревоги в деликатните сфери на любовта и секса.

Научете как аз се справих с проблемите в моята връзка, защо станах психолог-сексолог, как мога да помогна и на вас.