Какво ни пречи да получим удоволствие в секса?

Какво можем да направим?

 

Защо е толкова сложно да говорят за секс, дори и за онези които живеят от години заедно? Практиката ми показва, че дори и да правят секс заедно, когато се появи cekсуално разочарование, хората ги преживяват по отделно. Рядко се стига до осъзнаване, че сексуалното затруднение на единият от партньорите много често, всъщност е такова на двойката. Сekcуалните проблеми са трудна тема за обсъждане, не само заради притеснението, но от страха да не бъдат неправилно разбрани, да не се наранят един друг и това да усложни още повече ситуацията. Но да мълчиш – не е решение! За да живееш с някой не само за дълго, но и щастливо, е много важно да получаваш удоволствие от отношенията, в това число и сексуалните.

 

мъж и жена

 

Пътят към хармоничните сексуални отношения не бива да се търси самостоятелно, това е работа за двама. Мъжете и жените трудно разбират усещанията си един за друг. Често това се изразява в саркастично отношение към противоположния пол: „Ти  само за секс мислиш“, „На теб все нещо ти пречи“ и др. Разбира се, такова отношение не подкрепя хармонията в леглото. Всички сме много раними и уязвими, особено, когато става въпрос за такава деликатна тема cekс, затова е важно тя да бъде обсъждана внимателно и с уважение един към друг.

 

Мъжките страхове и затруднения

 

Понижаване или загуба на еpeкция – Мъжката самооценка до голяма степен зависи от epекцията. Загубата ѝ поражда страхове, които водят до нови проблеми. Реакцията на жените по отношение на това, играе голяма роля. Много често фактори, които нямат връзка с конкретна ситуация, могат да повлияят на „провалянето“ на мъжа, като психологични травми или минал негативен опит. Например, в тийнейджърска възраст не се е получило с някое момиче и ситуацията е станала повод за подигравка. Историята е в миналото, но в случай на нова несполука, предишните емоции изплуват от подсъзнанието и човек преживява ситуацията по същия начин.

 

Бърза еякулация – може да има както физиологична, така и психична причина. Ако става въпрос за повишена чувствителност, това е лесно за справяне с подходящи препарати, след консултация с лекар.

отчаяние

Психичните причини често се коренят в нещо неочаквано: ускорената еякулация може да бъде проява на мъжка агресия и желание да се доминира над жената. Разбира се, мъжът не осъзнава това. Ако сте се срещнали с подобна ситуация, може да помислите, дали като жена, не държите цялата власт в ръцете си? Има ли между вас обиди, за които би му се искало да ви отмъсти? Много често, когато се подобрят взаимоотношенията в двойката, проблемът се разрешава сам.

 

Зависимост от пopнография – При такова затруднение, много често мъжът не може да се възбуди без да хвърли едно око на такава сцена. Обикновено, такава психична зависимост се често се сформира с тийнейджърските години, когато пopното заменя реалните отношения. Зависимостта от определен стимул, който ще доведе до възбуда e не само към пopното.  Неспособността да се получи възбуда и да се достигне оргазъм е проблем не само на мъже, но и на много жени. До това могат да доведат различни причини, да бъдеш заставен да правиш нещо, в неподходяща ситуация, привикване към опредена поза или стимулация.

 

Във филма „Малката смърт“, са представени сексуални зависимости по изключително добър начин.

Женски страхове и затруднения

 

Пристрастяване към определен вид стимулация – използване на струя с вода при мастурбация, може да бъде причина за отсъствие на оргазъм по време на интимен контакт. За съжаление, не става въпрос само за психична зависимост, а и за физична, защото такава стимулация е много по-активна, отколкото естественото докосване и жената не може да получи удоволствие от ласките на партньора. За да се промени ситуацията, е необходимо да се откажат или поне за известно време от неестествени начини за получаване на удоволствия. Ако това не помогне, може да се обърнете към специалист.

Органичен сексуален репертоар, който в дългите отношения убива желанието за сексуален контакт. Това не е проблем, а творческа задача за всяка двойка. В нашата култура е възприето жените да чакат инициатива от партньора. По-добре не чакайте, а си спомнете  за своите най-съкровени фантазии, те със сигурност ще ви подскажат какво може да направите.

 

жена, тяло

 

Понижено либидо – причините могат да бъдат много, умора, хормонален фон, конфликти в двойката, еднообразие в леглото. Много е важно, да пазите своята спалня, да не я използвате като бойно поле, но за съжаление, това не винаги се получава.

Отвращаване – ако вече се е появило отвращаване към сексуалните отношения, не подценявайте ситуацията. Отвращение могат да предизвикат телесни миризми, различни навици или неприемливи постъпки на партньора или изневяра. Някои двойки са способни да преживеят изневярата, други-не.

Минали травмиращи ситуации – преживяната травма, практически може да напомня за себе си през целия живот на човека. Ако се разпознае в някой подобна миризма, интонация, агресия, човек преживял травматичен опит, не може да се отпусне и да получи удоволствие. Ако са преживени травматични ситуации е много важно да се говори с партньора, защото той може и да не разбере, какво се случва с вас. Когато говоря за травми е много важно, да бъдете осъзнати, как сега влияят на настоящия ви живот, какво „наследство“ са ви оставили, което да управлява начина по който създавате отношенията си днес. Най-болезнените моменти, не описвайте в детайли, защото човекът който ви обича, ще се чувства безпомощен, а е добре да се обърнете към психолог.