Как да преодолеем срама по време на секс?

Понякога жените са много критични и безмилостни към  себе си, а с такива преживявания не е лесно да се поддържат хармонични отношения.

Все повече клиентки ми споделят, че се провалят в интимните отношения и не правят нищо „правилно“. Дори и никой да не им е казал или намекнал за проблем в секса, те си внушават, че са ужасни в леглото.

Това натрупване на съмнения и напрежение, често води до липса на страст и близост между тях и  партньорите им.

Вместо да изпитват удоволствие по време на секс, жените мислят за всички несъвършенства, които притежават.  Притесняват се, че са физически непривлекателни или пък неумели в интимните ласки.

Ако и вие се намирате в подобна ситуация, добре е първо да се запитате-има ли и други аспекти от живота ви, в които не се чувствате напълно удовлетворени?

Важно е да разберете, дали поведението ви не е вид съпротива срещу това, как вие се усещате като майка, професионалист, приятел или съпруга.

Много често вътрешен конфликт може да доведе до неувереност и напрежение в различни сфери от живота.

В такива моменти подкрепата от партньора ви, може да  се окаже безценна помощ в преодоляване на емоционалното ви състояние.

Ако все пак неувереността и комплексите ви се свеждат основно до секса, опитайте следните неща:

  • Открит разговор с партньора: помолете го да ви сподели какво е мнението му за вас и как гледа на взаимоотношенията ви. Понякога любовта на човека до вас и един честен разговор са най-добрата терапия за напрежението.
  • Не играйте роля в леглото: ако се опитвате да влезете в друг образ по време на секс, вие със сигурност ще изгубите усещанията, чувствителността и контакта със себе си и другия човек. Помислете, дали не сте попаднали в капана на онзи сексуален образ на разкрепостената жена, който е натрапен отвън – на перфектна любовница, която е готова винаги на всичко.
  • Не се влияйте от стереотипи: те въздействат на различните хора по различен начин. Ако същият този наложен модел ви е повлиял и се мъчите да го пренесете и в интимността, със сигурност ще загубите искреността и връзката с партньора си.
  • Обърнете повече внимание на своята сексуалност и я изследвайте: доколко си позволявате да бъдете автентични в сексуалните отношения и се ръководите от собствените си желания, нужди и чувствителност?
  • Забравете клишетата: за да бъде сексът наистина удовлетворяващ, всичко започва много преди него. Сексуалността е нещо, което притежаваме до края на живота си и винаги можем да се интересуваме от нея и да я развиваме. За това могат да ви помогнат специалисти като сексолози и психолози.
  • Не се самопринуждавайте за нищо: основна причина за загубата на сексуална чувствителност е самопринуждаването. Ако правите неща, които партньорът ви желае, а вие не – това е самопринуждаване. Забравете лъжите и бъдете откровени за това, което харесвате и желаете.
  • Отчетете стреса: друга причина за неувереността  в интимността може да е моментна ситуация – ваш близък е болен, започнали сте нова работа, децата ви тревожат. Нещо, което обсебва съзнанието ви почти постоянно. Опитайте се да установите източника на тревогите си.

Ако срещате затруднения в общуването с партньора, искате да преобразувате напрежението в радостно общуване и да се доверите на специалист, научете повече за това как протичат индивидуалните консултации тук:

https://healingwords.bg/individualna-konsultacia/