Как да разберем дали сме сексуално съвместими?

Всеки от нас някога си е  мислил, че ще срещне идеалния сеkcуален партньор и всички проблеми които ще се появят, ще се разрешават веднага, но най-вероятно, въобще няма да има проблеми.

Всичко ще бъде прекрасно!

Но реалността се оказва друга. Много често в моите консултации, клиентите споделят, че имат сексуална несъвместимост и искат да им помогна. Страдат от това, че не всичко е прекрасно, мислят, че не си подхождат и може би е добре да се разделят. Срещите ми с такива случи, са ме научили да гледам на тях в дълбочина, а не повърхностно хващайки си за думите -“При нас не се получава!”.

Хората, които се осмеляват да потърсят помощ от мен, вече са преровили всичко в интернет или са изчели купища списанията предлагащи количества банални съвети – “Ако направите това или онова, ще имате хармоничен сеkсуален живот” и това не им помогнало. Защо?

мъж и жена

Защото хората не могат да разберат каква е основата на сексуалността, каква е разликата между тях, какво въобще включва в себе си понятието несъвместимост и какви са възможностите за решение на проблемите им. Наистина е важно да знаем, какво точно е сексуална несъвместимост. Нека поговорим малко за това.

 

Сексуaлността включва в себе си четири основни момента:

1️⃣Биологична съвместимост – Ако няма такава съвместимост, отношенията трудно могат да  съществуват. Много хора считат, че това е форма или  размер на гениталиите. Отговорът е не. Биологичната несъвместимост се наблюдава,  когато не харесваме начина по който мирише нашия партньор или не ни привлича телесно. Интересно е, че в началото на повечето връзки, ние нямаме подобен проблем, а по-късно, когато се обострят отношенията, устанояваме , че не сме физически привлечени от нашия партньор. Това е много измамен момент, спомнете си как е било при вас.
Съществува едно понятие – анатомична несъвместимост(става въпрос за генитaлиитe), което е много неясно. В повечето случаи, ако твърдим, че имаме такава, много е вероятно да нямаме развити сеkсуална култура и информираност.

2️⃣Сексуален темперамент – Това, което наистина може да създаде проблем в една двойка, е несъвместим сеkcуален темперамент, защото него имаме по рождение. Единият да желае повече секс от другия. Темпераментът въобще е нещо, което не подлежи на промяна. Меланхоликът не може стане холерик или обратно. Ако отнесем това към cekса, изглежда като да е безнадежно. За щастие, тук има надежда, ако в двойката има близост и любов, то това е решим проблем.

 

двойка във взаимоотношения, сексолог

 

3️⃣Диапазон на приемливост – това е всичко, което можем да си позволим в сеkcа и сеkcуалното ни поведение, всичко което обичаме или не обичаме. Диапазонът на приемливост може да бъде много различен в двойката, изграден не само върху личен опит, но и много натрапен от средствата за масова информация.Включва убежденията ни, ценностната ни система, както и мотивацията ни за сеkcуален живот. Наистина е проблем, ако единият в двойката счита нещо за нормално, а за другия се явява извращение. Но ако двамата са мотивирани да съхранят връзката, със сигурност може да се помогне в създаването на нещо, което да е приемливо и удовлетворяващо за двойката.

4️⃣Влиянието на сформираният ни сеkcуален опит – нашите предпочитания, първият ни сеkcуален опит, възпитанието от семейството и средата в която сме пораснали, развитието на сеkcуалните фантазии, неща които не винаги са позитивни.

Понякога сами “създаваме” своята несъвместимост, като се страхуваме да експериментираме и да се открием за новото, защото някога сме пробвали и не се е получило.

Добре е, преди да сложим “черна точка” и определим сеkcуланите ни отношенията като несъвместими, да погледнем тези моменти. Всички те, могат да бъдат развити до ниво, в което да се чустваме щастливи и да успеем да съхраним отношенията си.

 

женска сексуалност, психотерапевт

През март стартира четвъртата по ред онлайн терапевтична група за жени, с която заедно ще преминем през качествено сеkcуално образование. Това обучение събира целият ми опит на психолог и преди всичко на жена, преминавала през различни сексуални проблеми, етапи на сексуалното възприятие и изразяване. ПОВЕЧЕ за него можеш да научиш ТУК