Пътят от срама до удоволствието в интимността

В света съществуват много книги, много блогове и въобще има много информация по темата сеkc. Въпреки всичко, в нас остават много неизяснени въпроси, страдаме и се срамуваме, отношенията ни се развалят, отхвърляме темата за ceкса и имаме усещане, че с нас нещо не e като при другите.

Може би сте на млада възраст и искате да постигнете много в този живот или сте по средата на живота си, създали сте семейство, имате дом и деца?

Където и да се намираме по пътя си, заради това, че ни има и сте здрави, би трябвало да сме щастливи, но често усещаме тъга и отчаяние, като че ли не се получи точно така, както го очакваме. Имаме много, а усещаме празнина. И това най-болезнено за всички нас е, дали имаме и в какво състояние са интимните ни отношения.

Няма да ви лъжа, че cekсът стои в основата им. Не е само той разбира се, има още два компонента, които държат връзката, но той се явява много важен.

Често жените подценяват значението му и компенсират с грижи, домакинство, безусловна подкрепа и отдаденост, но остават много разочаровани.

 

интимност

 

НИЩО НЕ МОЖЕ ДА ЗАМЕНИ ПЪЛНОЦЕННИТЕ СЕКСУАЛНИ ПРЕЖИВЯВАНИЯ В ДВОЙКАТА.

 

Ако те липсват, хората са в зависими отношения, стоят във връзката заради лична изгода. Но в следствие на това, рано или късно сме свидетели на явна или скрита ненавист, животът губи смисъл и дава усещане за нещастие. Не искат да признят, че са нещастни и неудовлетворени сексуално. Започват скрити конфликти и се стига до психологично и физическо насилие.

Най-често жените отричат cekса, защото не го разбират и не поучават удоволствие, защото се срамуват, имат болезнен минал опит, чувстват се използвани и какво ли още не. Но зад всичко това, стои липсата на сексуална зрялост. Тя е важна за всичко в живота ни. Определя какви са взаимоотношенията ни не само с партньора, а и с всички хора около нас. Има голямо влияние върху професионалната ни реализация и върху онова, което желаем да постигнем и имаме в живота си.
За жените, връзката със сексуалността дава отговор на въпросите-

“Коя съм аз в действителност?”, “Какво желая да имам?”, “Защо правя всичко това? Kакъв е смисълът на съществуването ми?”

 

Като всяко нещо в живота ни, сексуална зрялост придобиваме само чрез добър пример, най-вече родителски, както и чрез качественo образование. За съжаление, добър пример при повечето от нас категорично липсва, а качестена информация по въпросите със сексa почти няма.

Какво означава зряла сексуалност? 

Преди всичко,  да се чувстваме свободни, спокойни и щастливи. Няма никакво значение дали правим ceкс, как го правим и колко често. Важно е да сме наясно какво е отношението ни към него. Срамуваме ли се,  желаем ли го изобщо, с какво го свързваме –  болка или наслада?

 

Получаваме ли удоволствие или го правим по задължение, за да съхраним връзката, защото така са ни казали ?
Можем ли спокойно да говорим и кажем всичко което е важно за нас?
Познаваме ли въобще индивидуалните си сексуални особености или смятаме, че при всички е едно и също?
Запознати ли сме с особеностите на женската психика и знаем ли, че тя е много различна от тази на мъжа?
Знаем ли, че нашето женско тяло, реагира различно от мъжкото и всичко е наобратно?

Имаме ли идея, че начинът по който възприемаме cekкса днес е една цялостна картина, чието създаване е започнало от най-ранната ни детска възраст, пубертета и младите ни години. Родителският пример, първите ни взаимоотношения, приятни или неприятни сeксуални ситуации, всичко това остава в нас завинаги и има актива роля в половия ни живот като възрастни.

 

Ако си задавате въпроса, защо разделите са повече от здравите връзки, защо има насилие, защо хората изневярат, до голяма степен, отговорът е – неразбиране и отричане на cekсуалността.

 

жена, красива

Ако имаме удовлетворяващ сексуален живот, рискът да изневерим е действително малък.

 

Пълноценната сексуалност ни дава усещане, че сме обичани и обичаме, помога ни, да се чустваме сигурни и спокойни във връзката. Удовлетворяващият секс ни прави  щастливи, пълни с енергия, ставаме по-добри към себе си и близките си. Чрез изразяване и преживяване на нашата сексуалност, получаваме удоволствие и даваме удоволствие, което не може да бъде заменено с нищо друго. Във връзките, ние искаме подкрепа и сигурност. За да ги получим, другият е нужно да желае да го направи, а това е възможно само, ако  му е приятно с нас, ако получава удоволствие. Удоволствие можем да дадем, само ако изпитваме такова, не можем да излъжем и да го изимитираме. Ако то липсва, хората стават студени, скучини,  затворени, нещастни или напускат отношенията.

 

Може би си мислите, че щом сексът е нещо естествено и свързано с инстинкта, няма нужда да знем много,  той трябва да се случва от самосебе си. Да, прави сте, някакъв секс сигурно имате или сте имали, но пълноценната сексуалност не е само полов акт, а дали имаме цялостна удовлетвореност.

 

Как  това, че сме сексуални същества и личните ни сексулани преживявания, влияят на живота който имаме?

 

женственост, сексолог

 

Ако сте здрава, имате трайни и любящи отношения, реализирана сте, животът е страст за вас, то няма нужда да четете нататък, но ако се разпознавате в някои от следните ситуации:

 

 • връзката ви е много трудна или нямате такава
 • изпитвате неудобство от темата секс
 • имате трудни взаимоотношения с хората въобще, дори с близките си
 • мислите, че нещо с вас не е като при другите жени
 • не харесвате тялото си и начина по който изглеждате, срамувате се от себе си
 • повече мечтаете за удоволствие, отколкото то да присъства в живота ви
 • сексуалният ви живот се случва много рядко, оскъден е и не е важен за вас
 • имала сте неблагоприятен минал опит който  ви ограничава, да се радвате на пълноценен сексуален живот
 • объркана сте, чудите се какво трябва, какво не, какво е нормално да правите и какво не е нормално
 • нямате желание за секс
 • очаквате, че желанието за секс, е нещо спонтанно
 • нямате оргазъм
 • срамувате се дори да говорите  за секс и винаги избягвате темата
 • изпитвате неудобство и обида, когато някой прояви сексуален импулс към вас
 • вашите сексуални преживявания са по-скоро в сферата на фантазията, отколкото реално да присъстват  в живота ви
 • не се чуствате свободна, като че ли постоянно трябва да се съобразявате с всичко и всички
 • притеснявате се от жените, мислите, че те са заплаха за вас
 • не обичате да показвате своята сексуалност, криете я зад спортни дрехи, практичен външен вид и държите повече на вашите постижения
 • прекалено силно демонстрирате сексуалност, желаете я, но не можете да изградите любяща връзка
 • изпозлвате секса за да задържите някого, защото така се чувствате значима или пък искате да  получите нещо
 • сексът спря да е важен за вас, след раждането на децата ви
 • считате себе си за асексуална или фригидна
 • намирате се в любовен триъгълник
 • мислите, че няма кой да ви разбере
 • пробвала сте всичко, но взаимоотношенията ви страдат

 

Надявам се, че горе изброените неща,  не ви обиждат и не ви карат да се чуствате непълноценна жена. Но тъжната истина е, че аз и много голям процент жени, можем да се разпознаем в написаното или поне в част от него. Истина е, че ние се срамуваме, отхвърляме темата, търсим начин да сме успешни и да се доказваме, но оставаме тъжни, ядосани и отдаваме това на лош късмет или карма. Използваме различни алтернативни методи, гадателски, номерулогични, четем книги и слушаме съвети, търсим магията, която ще не направи щастливи и обичани жени.

Ще ви разочаровам, а мисля вече разбирате, че нищо такова не може да ни помогне. Ние сме тези, които можем да променим нещо към добро. Ако във останалите сферите на живота си, вие се трудихте, учихте подготвяхте и постигнахте нещо, то по отношение на вашата зрялост като жени, е необходимо да минете по този път. Любовта е основа, но не е достатъчна и не може да реши нашите затруднения в сексуалността, нито да запълни липсата на знание.

Споделям това от позицията на жена и съпруга, отраснала във време на абсолютно табу по темата, преминала през много тежки моменти в живота си, срам, унижение, обида и отчаяние.

Сега съм открита пред вас, споделайки моята болка и вече преодоляла тежки сексуалните затруднения. Радвам  се на щастлив брак с две здрави деца и внуче.