Защо правим секс?

Въпросът, който искам да ви поканя да си зададете днес е: „За какво е нужно да правим секс???“

Със секс продължаваме живота и съхраняваме любовта, като само чрез него, можем да обменим с другия чувства и телесно удоволствие, които не могат да бъдат компенсирани от друга дейност. Оказва се, че сексът има и функция на защитен механизъм, така наречената от психоаналитиците – сексуализация. Сама по себе си, сексуализацията не е нещо лошо, но може да доведе до разрушаващо поведение.

Много деца, за да понижат тревогата – мacтурбират. Такава мacтурбация не се явява развиваща за либидито на детето, а преживяване на стрес. Понякога може да остане като навик и да се пренесе във възрастния живот на човек(както във „Вълкът от Уолстрийт“). Като цяло, сексуализацията е естествен механизъм на психиката, който ни помага да да преживеем сложни и неприятни чувства, да понижим тревогата и напрежението, да се отпуснем, да почувстваме себе се живи, да добави енергия и вдъхновение в живота ни.

Има хора, които не стигат до сексуални взаимоотношения, преживяват сложностите във фантазията си, а това е защитен механизъм – еpoтизация, който се явява по-безопасен за човек. Но по-малък риск e равно на по-малко удоволствие.

сексолог

Примери за сексyализация:

1. Секс като способ за сдобряване – Става въпрос не за онзи секс, който правим след като сме се карали, а онзи, който използваме за сдобряване. Получава се така, че вместо да се обсъдят сложни чувства, които възникват по време на конфликт-гняв, страх, вина, обида, разочарование и др., двойката прави секс. Напрежението в отношенията се понижава, появява се усещане за близост, но причината за конфликта не се решава, а той става по-сериозен и все по-трудно разрешим.

2. Приятелски секс без ангажимент – Често, но не винаги, това е способ да се избегнат затрудненията в създаване на близост и дългосрочни отношения. Още може да се утоли тревогата или срамът от това да си сам. Такъв секс е много лесно да скриеш от преживявания свързани със собствена неудовлетвореност -„Аз не съм самотна жена, която не може да създаде дългосрочни отношения, а свободна, независима и не се влияя от стереотипи.“ Има ситуации, в които това може да бъде така, но тогава жената е наясно, че експериментира за да опознае своята сексуалност и при това разбира, че за нея е трудно да построи отношения. При мъжете е същото – „Приятелчета за секс“ може да бъде способ да се съхрани самооценката.

3. Секс, като единствена възможност и потвърждаване на собствената значимост – В такъв вариант, отначало отношенията са само съблазън и примамване на мъжа като сексуален обект(секс на първа среща), а не на запознаване на две личности. Често това е секс да се почувстваш ценен, интересен, любим или въобще начин да създадеш контакт.

4. Сексулаизация понижаваща тревогата в началото на отношенията – В началото, когато сме влюбени, ние се намираме в период на постоянна възбуда (която после губим заради липса на знание). Някой само ни е докоснал по ръката и ние прималяваме. Случва се през този период, поради постоянната възбуда, да вземем решение, че сме един за друг, да, но… не.. и да и не. Подобна възбуда може да говори за това, че преживяваме огромен страх от отхвърляне, страх да не ни харесат, вълнуваме се и още много други чувства. Да, този човек действително може е сексуално привлекателен за нас, но освен истинската възбуда, в това преживяване са вплетени много други чувства. Но ние избираме да обърнем внимание на най-приятното, а да подтиснем всичко останало. По-късно, когато в дългите отношения губим страстта, това е основната причина, скритото. Много често първият секс с нов партньор не е съпроводен с opгазъм като висша форма на наслада, а като отпускане на нервно напрежение.

5. Изневяра – В доста случаи, изневярата се случва като механизъм на психична защита. Когато се изпитват чувства към партньора, за които е много страшно и непосилно да се говори, то ще се появи някой, с който ще е възможно.

6. Секс като власт или валута – често сексът се използва като манипулация да се постигнат други цели и власт над партньор. „Аз ще ти дам секс, а ти ми купи кола“ или „Аз те обезпечавам материално, значи си длъжна да ми даваш секс“

7. Секс като поощрение или утешение – този вариант е по-свойствен за жените, които са научили това на курс по женственост и отношения с мъжете. Транслира се идеята, че ако правиш секс с мъжа си, той с голяма готовност ще постига чудеса като да печели повече, да подарява подаръци, да носи на ръце и т.н.

8. Секс като потвърждение, че аз съм жена – жени, които имат проблем със женската идентичнос, за да се възприемат като жени, често използват секса като потвърждение на това. Щом ме искат, значи съм красива, сексуална и женствена. Ако никой не ме иска, не съм нужна на никой или не съм никаква жена.

9. Секс като способ за понижаване на тревога – такова поведение по-скоро касае мъжете, но го има и при жени. Когато на работа цял ден си имал тревоги, страх, сексуалното желание се повишава и тогава сексът става начин да разпуснеш.

 

танц

В кои ситуации сексyализацията по-скоро вреди?

Когато ни тласка към разрушително поведение или ни пречи да създадем здрави отношения. Можете да откриете дали попадате в такъв сексуален контакт, ако след секс дори, бил и той хубав, послевкусът е горчив. Ако се появят чувства на разочарование, съжаление или тревога, то много e възможно, чрез секс да са избегнали преживяването на проблемите.

ВАЖНО!!! Не бива да се обвинявате и осъждате за нищо. Аз също не съм „света вода ненапита“ и като се замисля в тоя живот, какво ли не съм преживяла по отношение на сексa. В това число и голям процент на сексyализация. Благодарете на вашата психика, че ви е подарила тези минути на наслада, вместо да ви срещне с трудни за вас чувства, тогава, не сте били готови да се срещнете с тях.

Надявам се, че съм ви била полезна!
Aко все пак чувствате, че във вас остават въпроси, които ви тревожат и притесняват и имате нужда да поговорите със специалист. Повече за индивидуалните консултации с мен, можете да научите ТУК.

Ако желаете да научите повече за себе си, да сте спокойни по отношение на своята женска сексуалност, как да общувате на тази тема с партньор, да имате сексуални хармония, да възпитавате психически здрави деца, заповядайте в терапевтичната група, посветена на женската сексуалност. Повече за предстоящата терапевтична група можете да научите ТУК  https://bit.ly/2Sro3tF