Тайните притеснения на жените за секса във връзката

Моят сеkс не е хубав, не обичам сеkс, не съм много добра в леглото

Тези и подобни фрази, са дълбоко заседнали в нас, боим се да говорим за тях не само със специалисти, но и с близки, даже и със самите себе си.

Защо е така? Защото сеkсът е нещо подобно на изпит, на който е много страшно да се провалим. По-добре ни e да се навием, че нямаме проблем, че това е временно, може и така да е, някой ден всичко да се оправи от само себе си.

 

Kогато не признаваме своето неудовлетворение, ние не признаваме, че имаме проблем. Но ако не признаваме проблема, ние лишаваме себе си от възможността да го разрешим.

 

Харесваме някой, влюбваме се, отношенията ни се развиват, но като че ли не можем да стигнем до близост. Изпитваме тихо разочоравние за пореден път и си мислим: “Дали с мен нещо не е наред или с него, а може би съдбата ни е такава. Планетите ни не са в правилната позиция, астроложката каза да чакаме 5 години или пък въобще не си подхождаме.” Решаваме да не броим първия неуспешен сеkсуален опит, втория също, а следващите, петия също ли?

Оказва се, че сеkсът не ни харесва с никой? Като че ли имаше едно време, в което да правим сеkс ни беше приятно, но после загубихме интерес или връзката приключи, вече не помним тази история?

жена и мъж отношения
Случва се често да търсим онова, което не ни достига, но  не разбираме какво точно е то, къде да го търси , а така ни е срам. Вътрешно изпитваме много страх и яд, обвиняваме себе си, партньора. Чувстваме се разочаровани  до отчаяние. Чувството на вина и тревога са все по-усезаеми, въртим се в един и същи порочен кръг.

 

ДОБРАТА НОВИНА Е В ТОВА, ЧЕ УДОВЛЕТВОРЯВАЩИЯТ СЕKCУАЛЕН ЖИВОТ НЕ Е СЪДБА, А ЛИЧЕН ИЗБОР И ОТГОВОРНОСТ.

 

Както ние, така и нашата сексуалност е имала детство, юношество и млада възраст, когато, някъде, нещо не е могло да се случи по най-добрия начин. Липса на сексуално възпитание и култура от семемейството и училището, много забрани и предупреждения, травматични преживявания, табу, срам, обида, достатъчно причини допринесли за забавянето и ограничаването на психосексуалното ни развитие.

 

Но сега можем да вземем най-доброто решение, да осъзнаем свободата си, отговорността, да се вземем в ръце и да възстановим липсващото.

 

В началото е необходимо да захвърлим мислим като:

“Докато не ми стане идеално тялото, идеален секс няма да имам!”
“Сексът не е най-важното!”
“Аз също имам такива фантазии, но ми е страшно да ги разкажа”

психотерапевт, отношения между мъж и жена

Това не е сексът на мечтите ни, нито е сексът на мечтите на нашия партньор, това е нашият и само наш секс и е важно да намерим тази наша страна. За да получаваме удоволствие от партньора, нужно е първо да намерим това удоволствие в себе си, в тялото си, главата и нашата история. Сексът е създаден за нас, както и не сме създадени за секс. Това е единият крак, върху който стъпва удовлетворението от живота. Ако този крак е болен и неуверен, той става като вирус, който прониква в останалите сфери на живота ни-в професията, във всяко близко общуване, в отношението ни към децата.

 

Сексулната свобода не е разврат и цинизъм, а усещане за отпускане и радост. А сексуалната енергия е горивото на живота.

женска сексуалност - от срама до удоволствието

От Първи февруари стартира онлайн терапевтична група за жени, с която заедно ще преминем през качествено сексуално образование. То събира целият ми опит на психолог и преди всичко на жена, преминавала през различни cekcуални проблеми, етапи на cekcуалното възприятие и изразяване. ПОВЕЧЕ за него можеш да научиш ТУК